Insändare: Handla på hemmaplan

Följande insändare, av Per Tengberg, publicerades i Lysekilsposten den 20 mars, 2014.

ATT HANDLA PÅ HEMMAPLAN?

Det pågår mycket diskussioner om hur man skall få fart på ekonomin i Lysekils kommun. Matte kan vara svårt, men enkelt förklarat är det ju så att man måste ha mer intäkter än utgifter, det förstår alla. För att få mer intäkter måste man på något sätt öka dessa och det finns i princip två alternativ, öka priset eller sälj fler av varan. För att få ned kostnaderna måste man spara och enkelt beskrivit så är det samma här, köp billigare eller sluta köpa vissa saker. 

Är ju faktiskt inte svårare än så och det jag vill belysa här kort är: hur ökar man intäkterna i en kommun? Skatt heter det, antingen får man höja uttagen skatt per intjänad hundralapp för dom mantalsskrivna i Lysekil eller så måste man öka antalet mantalsskrivna som betalar skatt till kommunen. Dessa två är var för sig mycket svåra att få igång kortsiktigt utan att vissa kan bli hårt drabbade (ökad skatt) utan ett tredje alternativ är som jag ser det allra viktigast, att få fler personer anställda i vår kommun som också betalar sin skatt till vår egen kommun. Detta sker antingen genom att folk flyttar hit och betalar sin skatt här oavsett var man jobbar eller så anställs en del av dom arbetssökande kommuninnevånarna vi har och därmed ökar deras köpstyrka och skatteinflöde till kommunen. Kommunens styrande skall se till att ge befintliga och eventuellt nya företagare förutsättningar för att kunna driva sina verksamheter på ett bra sätt i samråd med näringslivet.

Att handla på hemmaplan kan då låta som att vad har det med mitt resonemang att göra, jo enkelt förklarat är det som så här:

Redan har en del butiker stängt ned och jag vet med säkerhet att ett antal butiker ytterligare kommer att stänga, troligtvis redan i år på grund av att det helt enkelt inte går att få ekonomi i sin verksamhet. Ett par av butikerna funderar på att flytta sin verksamhet till annan ort (kanske vi fortfarande får in kommunskatt på vissa anställda) medans andra butiker kommer stänga helt med fler arbetssökande som resultat. Ju fler butiker som kommer att stänga ju mer närmar vi oss att bli en ren sommarstad med butiker öppna bara för turisterna, vill vi ha det så?

Nu säger många att det är ju bara för butikerna i Lysekils kommun att sänka priserna så åker man inte iväg och handlar. Nu är det ju så att större butiker köper in sina varor för helt andra priser än små butiker och man måste ju få ut en viss marginal på sina varor annars går det ju med förlust och man sätter ju sina priser efter vad man köper in sina varor för. Men allt finns ju inte i Lysekils kommun säger vissa då, nä det är sant, men tror inte jag ljuger om jag säger att minst 75 % av allt ”livsviktigt” finns i vår fina stad. Om inte, kanske det går att beställa. Handlar själv minst 95 % i kommunen och betalar gärna extra för TV, skor eller vad det nu är för att veta att jag får kanonservice på hemmaplan.

Vill vi ha en stad med stängda butiker 9 månader av året? Då fortsätter vi precis som vi gjort, tar utflykten till Torp m.fl. ställen så ofta vi kan. Vill vi ha en levande stad året runt då kanske vi skall tänka till och göra tvärtom, handla hemma så ofta som möjligt även om det är ett par kronor dyrare. Om kommunen istället måste höja skatten ytterligare för att bevara välfärden så förlorar man ju i slutändan ändå.

Sen en liten känga till vissa av våra butiker m.fl. Om man vill ha boende i kommunen som kunder så kanske man bör titta på sina öppettider, man kan inte stänga så fort det kommer en röd dag t.ex. Då åker ju folk till Torp då det är öppet där. Har man söndagsöppet skall man kanske inte öppna klockan 12.00 utan klockan 10 eller senast 11 för då kanske man tycker det är värt att vara kvar och handla hemma då ju Torp öppnar klockan 10.00 och då är man klar och hemma vid lunchtid och får mer tid hemma hos sig själv och går inte ut på stan hemma igen. Detsamma gäller på sommaren när vi har turister, kanske ha lite flytande öppettider då det ju vid fint väder är så att man kommer inte hem förrän 16-18 från stranden/havet och om flera butiker stänger 18.00 så finns ingenstans att handla och då åker man in till Torp för där är öppet till minst 20.00.

Jag vet att många är ensamföretagare och vill ha lite eget ledigt, men om man vill ha eget företag så måste man tillgodose sina kunder när dom har tid och lust att handla och man kanske kan lära upp någon av våra goa ungdomar så dom kan få tjäna några kronor på dessa ”obekväma” tider när kunderna har tid att besöka er. Finns också ett antal personer som är kunder hos Arbetsförmedlingen och därmed har rätt till olika sorters bidrag vilket gör det väldigt billigt att anställa för kortare eller längre perioder. Öka inflödet av skatt genom fler jobb inom handeln i Lysekil är otroligt viktigt och med dom satsningar som görs för sommarperioden än viktigare, men vi kan bara tillsammans stärka upp detta och då ge signaler utåt att här, i vackra Lysekils kommun, kanske man vågar satsa och etablera sig. Handel föder handel!

Hoppas på en kanonsommar för alla i vår stad!

Förändring tar tid, om man vet vad man vill, om man vet vad man kan göra och ändå inte förändrar något, vad händer då?   (svar=inget)

Fråga inte vad kommunen kan göra för DIG utan vad kan DU GÖRA för din kommuns överlevnad!

Per Tengberg

1495514_791567727538117_761457547_n

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.