Insändare: Lysekilsborna själva äger frågan
Det visar sig dessvärre att Lysekils kommun tappar sju placeringar och i dag ligger på plats 278 av Sveriges 290 kommuner. Efter oss hamnar Norrlands- och inlandskommuner som till exempel Hagfors, Eda, Pajala, och Överkalix.
Detta är anmärkningsvärt för även om vi geografiskt ligger längst ute på en udde i Skagerack så är E6:an inte alltför avlägsen. Vi är ett turistmål i vackra omgivningar och det finns en hel del större städer runt om oss. Detta borde vara förutsättningar för ett livskraftigt företagande och ska ju inte göra så att vi slåss med kommuner i Norrlands inland om bottenplaceringarna.
Orsaken till de årliga dåliga placeringarna på denna ranking tror vi är ett stort missnöje med mycket i kommunen. Genom åren har fokus riktats på fel saker. Långskott där vissa företag har lovat guld och gröna skogar har prioriterats framför att hjälpa till att utveckla de befintliga företagen som verkar i kommunen. Ett visst mått av svågerpolitik har även det bidragit till missnöje.
Dessutom har vi idag en företagskultur i kommunen som kan liknas vid ett brukssamhälle. Det är få dominerande arbetsgivare och andelen invånare som driver egna företag är mycket låg i förhållande till jämförbara kommuner. Synen på företagande är inte bra.
Men det största problemet som vi har i Lysekils kommun är alltså attityderna. Det är negativa attityder mellan politiker och företagare, mellan kommuninvånare och politiker och mellan företagare och politiker. För att komma till rätta med negativa attityder så räcker det inte med företagsdialoger eller andra allmänna möten, utan politikerna måste ge kommunens näringslivsenhet ändrade direktiv, det vill säga att arbeta annorlunda i ett proaktivt syfte.
Det är först när näringslivsenhetens knappa resurser används på rätt sätt och fokuseras på att stötta och hjälpa befintliga företag att växa som attityderna från företagare kan ändras. Detta är i allra högsta grad en ledningsfråga på både tjänstemannanivå och på högsta politikernivå.
Inte förrän kommunledningen förstår att stötta befintliga företag, och inte förrän invånarna förstår att gynna sina lokala företag, och inte förrän företagare handlar lokalt av andra företagare så kommer vi att få se en ändring i rankinglistan. Vi äger alltså problemet tillsammans alla kommuninvånare.
Fredrik Häller
Per Tengberg
Gert-Ove Forsberg
Fredrik Lundqvist
Lysekilspartiet
Debattartikeln publicerades i Bohusläningen den 17 maj, 2014.
Lämna ett svar